Premier Portugal wordt nieuwe voorzitter Commissie

Print
De Portugese premier Barroso wordt genoemd als de grote kanshebber op de post van voorzitter van de Europese Commissie. Gisteravond zei de Ierse premier Ahern, die momenteel de EU voorzit, dat hij een goede kandidaat heeft.
De kans is groot dat de EU-regeringsleiders volgende week een besluit nemen over de opvolging van Romano Prodi als voorzitter van de Europese Commissie. De Ierse premier Bertie Ahern, die tot donderdag de Europese Unie leidt, zei gisteravond dat hij 'goede hoop' heeft en beschikt over een uitstekende kandidaat.
Dat is vrijwel zeker de Portugese premier José Manuel Durao Barroso, die zou kunnen rekenen op een solide meerderheid onder zijn collega's. Waarschijnlijk beleggen de Ieren dinsdagavond een werkdiner voor de regeringsleiders in Brussel, waar de knoop kan worden doorgehakt. Ierland is vastberaden om de kwestie van het voorzitterschap uit de wereld te helpen, voordat Nederland het EU-voorzitterschap donderdag overneemt.

"De Ieren hebben al het voorwerk gedaan en zijn bijna klaar. Als het hen niet lukt, moeten we weer van voren af aan beginnen", zegt een Nederlandse diplomaat.
Er is haast bij, omdat de kandidaat-voorzitter van het dagelijks bestuur van de Unie op 21 juli de goedkeuring moet krijgen van het Europees Parlement. Daarna heeft hij de zomermaanden om zijn nieuwe ploeg commissarissen samen te stellen.

Vorige week slaagden de regeringsleiders er niet in een opvolger voor Prodi te benoemen, omdat Groot-Brittannië en Frankrijk elkaars favoriete kandidaten boycotten. Zo verdwenen Guy Verhofstadt en de Britse eurocommissaris Chris Patten uit de race.
Ahern had eerder laten weten dat hij alleen een exrra 'minitop' bijeen zou roepen wanneer het succes daarvan bij voorbaat verzekerd zou zijn. Een woordvoerder van de Portugese premier liet gisteren in Lissabon doorschemeren dat Barroso vandaag zijn besluit neemt.

De 48-jarige jurist José Manuel Durao Barroso heeft binnen de EU een stevige reputatie opgebouwd door het tekort op de begroting van Portugal voorbeeldig beneden de 3-procentsgrens te houden.
Hij kan rekenen op de steun van de conservatieve EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement. Hij spreekt uitstekend Engels en Frans. Alleen de Franse president Jacques Chirac zou aanvankelijk zijn twijfels hebben gehad, omdat Barroso tijdens de Irak-oorlog een pro-Amerikaanse koers volgde.
Nu in het nieuws