Duizenden protesteren tegen bezoek Bush aan Ierland

Print
Duizenden demonstranten hebben in Ierland geprotesteerd tegen de komst van de Amerikaanse president George Bush, die vrijdagavond aankwam en zaterdag op een kasteel in het westen van Ierland praat met EU-leiders.
Volgens het actiecomité dat zich de Stop Bush Campaign noemt hebben minstens 20.000 mensen vrijdagavond in Dublin gedemonstreerd tegen Bush. Een groot deel van hen zal vandaag afreizen naar de omgeving van de top. De politie heeft aangekondigd de demonstranten op minstens een kilometer afstand van het kasteel te houden.

Onder de mensen die zich vrijdag tegen Bush keerde was de burgemeester van Dublin, Andrew Montague, die zei dat Bush "heeft gelogen tegen de wereld over de redenen om Irak aan te vallen. Als we ons niet uitspreken tegen Bush en zijn beleid zal ons zwijgen worden uitgelegd als goedkeuring", aldus Montague tot de duizenden demonstranten.
Vanavond reist Bush door naar de Turkse hoofdstad Ankara, waar hij zondag president Ahmed Necdet Sezer en premier Recep Tayyip Erdogan ontmoet. Maandag neemt Bush in Istanbul deel aan een NAVO-top, waar onder meer Irak op de agenda staat. Bush zei in een interview met de Turkse televisie niet te verwachten dat de NAVO troepen naar Irak stuurt, maar wel te hopen dat de NAVO-landen bereid zijn te helpen bij het opleiden van Iraakse militairen en politieagenten.
Nu in het nieuws