Tom Boonen wint proloog in Ster Elektrotoer

Print
Tom Boonen (Quick.Step-Davitamon) heeft woensdag in het Nederlandse Veldhoven de proloog in de Ster Elektrotoer (cat. 2.3) gewonnen. In de 4,8 kilometer lange race tegen de klok klopte hij de Duitse specialisten Jens Voigt en Robert Bartko. Onze 23-jarige landgenoot was respectievelijk drie en vier seconden sneller dan Voigt en Bartko.
"Het asfalt spatte omhoog van de straat", lachte Johan Museeuw die de krachtpatserij van zijn troonsopvolger gevolgd had. "En zeggen dat ik er met weinig goesting aan begonnen was", vertelde de winnaar korte tijd later.

"Zo laat op de avond lever ik niet graag nog zo'n inspanning. Als je met je lichaam zo diep geweest bent, vat je immers slecht de slaap. Met een plaats in de topvijf zou ik al tevreden geweest zijn. Maar van zodra ik vertrokken was, dacht ik aan de proloog van de Tour in Luik en vond ik dit toch wel een unieke test. Met het oog op die Tourproloog was ik na de Ronde van Duitsland al specifiek aan het trainen gegaan. Vooral op snelheid. Dit is het resultaat en het mag gezien worden. Je zult me nu niet horen beweren dat ik de proloog in Luik zal winnen, maar ik wil kort eindigen en daarna via de bonificaties proberen een gooi te doen naar de gele leiderstrui."

De gele leiderstrui van de Ster Elektrotoer heeft Boonen nu al. "Dankzij een race, die ik verstandig opgebouwd heb. Een snelle eerste kilometer, daarna dertien of veertien tandjes achteraan rijden en een tandje kleiner in de slotkilometer. Iets dat ik geleerd heb van Levi Leipheimer en Michael Rogers. In die afsluitende kilometer zal ik het verschil wel gemaakt hebben. Maar noem het niet echt een complete verrassing. Bij de jeugd won ik een vijftiental tijdritten en werd ik zelfs geselecteerd voor het WK. En vermits ik nu toch in een jaar zit dat ik slaag in alles wat ik vooropstel, komt dit er gewoon bij."
Voor Tom Boonen was dit zijn dertiende overwinning van het seizoen. Andere Belgische uitblinkers in de proloog waren Bert Roesems, met een vierde, en Sébastien Rosseler, met een zevende plaats.

.

Nu in het nieuws