EVP en socialisten sluiten akkoord over voorzitterschap EP

Print
De fractie van de christen-democraten en conservatieven (EVP) heeft met de socialistische fractie een akkoord gesloten over het voorzitterschap van het Europees Parlement voor de volgende vijf jaar. Dat heeft de Franse socialiste Pervenche Bérès woensdag onthuld.
"Het technische akkoord tussen de Europese socialistische partij en de EVP zal donderdag afgerond worden", verklaarde Bérès. De Franse socialisten steunen de strategie niet, maar zijn naar eigen zeggen geïsoleerd in de schoot van de partij.

Als gevolg van het akkoord tussen de twee parlementsfracties zou een socialist het eerste deel van de vijf jaar durende legislatuur de voorzittershamer hanteren. Na twee en een half jaar zou die socialist (de Brit Terry Wynn is kandidaat) opgevolgd worden door een EVP-er, naar alle waarschijnlijkheid de Duitse fractieleider Hans-Gert Poettering.

Het akkoord zou een niet onbelangrijke impact kunnen hebben op het debat over het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het lijkt immers moeilijker te worden om het voorzitterschap van het Europese Parlement in een mogelijke deal te betrekken. Donderdag bespreken de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie de opvolging van Romano Prodi aan het hoofd van de Commissie.

In het Europees Parlement valt intussen nog meer politiek animo te signaleren. De Franse centrist Francois Bayrou (UDF) kondigde woensdag aan dat hij morgen/donderdag een akkoord zal sluiten met de partij van de Italiaan Francesco Rutelli. Diens Margherita-formatie behoort tot de linkse olijfboom-coalitie van huidig Commissievoorzitter Romano Prodi. Bayrou en Rutelli willen een nieuwe Europese centrumpartij naar het evenbeeld van de Amerikaanse Democrates oprichten.

De zestien europarlementsleden van UDF en Margherita zullen zich naar alle waarschijnlijkheid aansluiten bij de (voorlopig) 67-koppige liberale fractie in het EP. Bayrou hoopt de gesprekken met de liberale fractieleider Graham Watson tegen 30 juni af te ronden.

.

Nu in het nieuws