Polen dreigt met veto over Europese grondwet

Polen heeft gedreigd een akkoord over een Europese grondwet te blokkeren als kleine EU-lidstaten niet meer invloed krijgen op de besluitvorming.

De regeringsleiders van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag bij elkaar in Brussel om te proberen een akkoord te bereiken over een Europese grondwet. Het belangrijkste struikelblok is de bestuurlijke hervorming die nodig is om de nieuwe, uitgebreide unie van 25 lidstaten bestuurbaar te houden.

De Poolse onderminister van buitenlandse zaken Jan Truszczynski zei woensdag in antwoord op vragen in het parlement dat Polen niet akkoord zal gaan met een grondwet waarin kleine landen, zelfs als ze hun krachten bundelen, bepaalde besluiten van de EU niet tegen kunnen houden.

Eind vorig jaar torpedeerde Polen samen met Spanje al een voorlopig akkoord over een Europese grondwet. Het voorstel voorziet in zogenoemde dubbele meerderheidsbesluiten. Besluiten moeten worden goedgekeurd door meer dan de helft van de lidstaten, die samen meer dan 60 procent van de bevolking van de EU moeten vertegenwoordigen.

Naast de invloed van de kleine landen is het afschaffen van het vetorecht een belangrijk struikelblok. Met name Groot-Brittannië wil op het gebied van het Europese defensie- en buitenlandbeleid en binnenlandse kwesties als belastingen en strafrecht zijn vetorecht niet afstaan. Ook enkele andere landen staan kritisch tegenover een te sterke centralistische rol van Brussel. Een tweede, zij het minder prangend meningsverschil, is het al dan niet opnemen van een referentie aan god in de tekst of de preambule van de grondwet.

Nu in het nieuws