Karel De Gucht opnieuw volwaardig VLD-voorzitter

Print
Karel De Gucht wordt opnieuw volwaardig voorzitter van de VLD. Het VLD-partijbestuur heeft daar woensdagnamiddag mee ingestemd. Volgens Dirk Sterckx gebeurt dat op uitdrukkelijke vraag van hemzelf.
Het partijbestuur van de Vlaamse liberalen kwam woensdag uitzonderlijk samen om zich over de opvolging van Dirk Sterckx te buigen. Premier Guy Verhofstadt was daarbij niet aanwezig, volgens de partij omdat hij regeringsverplichtingen had.

Na anderhalf uur vergaderen kwam uittredend voorzitter Dirk Sterckx meedelen dat het bestuur was ingegaan op zijn vraag om de fakkel opnieuw door te geven aan Karel De Gucht, die nog altijd statutair voorzitter is. Sterckx benadrukte dat hij vier maanden geleden bij zijn aantreden al uitdrukkelijk vermeldde dat zijn opdracht tot aan de verkiezingen liep. "Ik heb Karel De Gucht daarom gevraagd om zijn bevoegdheden weer op zich te nemen. Ik heb daar zelf op aangedrongen. Niemand heeft het mij gevraagd", klonk het.

Sterckx dankte zijn partij voor het vertrouwen en wees erop dat hij zich zal blijven inzetten voor de partij, als Europees parlementslid, ondervoorzitter en militant. Nu de eenheid in de partij volgens hem opnieuw hersteld is, vraagt Sterckx alle leden, militanten en mandatarissen overigens om de rangen in de komende "beslissende" weken gesloten te houden.
De Gucht zelf bedankte zijn collega en vriend Sterckx om de moeilijke opdracht te hebben aangenomen en vervuld. "De partij is hem dankbaarheid verschuldigd", zei hij.
De wonden die het koningsdrama sloeg, zijn naar verluidt ondertussen geheeld en de eenheid is hersteld. "We zitten weer op één lijn", voegde hij eraan toe.

De Gucht gaat als volwaardig voorzitter nu de regeringsonderhandelingen leiden. "Ik zal de belangen van de partij en onze kiezers verdedigen", stelde hij in dat verband.
In een reactie op het voornemen van CD&V-informateur Yves Leterme om een gesprek te voeren met het Vlaams Blok stelde De Gucht dat die beoordeling aan de informateur toekomt. "We zullen zien of dit effect heeft. Ik keur dat niet per definitie af, maar het is de verantwoordelijkheid van de formateur om dat te doen", luidde het.
Volgens kamervoorzitter Herman De Croo zal De Gucht deze keer beter omringd worden. Ook het partijbestuur zelf zal meer betrokken worden bij het uitstippelen van de VLD-koers. "Wanneer een tractor een wiel verliest, raakt hij van de baan. Wanneer een vrachtwagen met 32 wielen er 8 verliest, is er geen probleem", omschreef De Croo het plastisch.

.

Nu in het nieuws