Boekenworm in Israël laat Einstein-brieven met rust

Print
Boekenwormen hebben zich in de nationale bibliotheek van Israël door honderden boeken gevreten. Een waardevolle collectie brieven van Albert Einstein lieten ze echter links liggen.
De larve van de houtwormkever (Anobium Punctatum) werd drie maanden geleden ontdekt in de pagina's van een 19de-eeuws joods boek. De kever is uitheems en arriveerde waarschijnlijk enkele jaren geleden met een lading boeken uit de Verenigde Staten of Europa.

Er werden geen zeldzame of kostbare boeken aangetast. De brieven van Einstein en geschriften van joodse filosofen zoals Martin Buber worden in een apart deel van de bibliotheek bewaard. Alle boeken die de bibliotheek verwerft worden ontsmet voordat ze in de rekken gaan. In de bibliotheek en het archief wordt ook jaarlijks gesproeid tegen insecten, maar mogelijk is de boekenworm daar immuun voor.
De boekenwormen lusten meestal geen moderne boeken, die zijn behandeld met insectenwerend materiaal. Ook zijn ze niet zo dol op de smaak van inkt, maar verkiezen ze de binding en de rand van de bladzijden.
In de Israëlische nationale bibliotheek worden vijf miljoen boeken en microfilms van bijna elk Hebreeuws manuscript ter wereld bewaard. Einstein schonk de bibliotheek zijn briefwisseling met de stichters van de staat Israël.

.

Nu in het nieuws