VS-Marsjeep Spirit vertoont symptomen van artritis

De Amerikaanse Marsjeep Spirit begint de eerste tekenen van slijtage te vertonen, zo hebben Amerikaanse media onder aanhaling van de NASA gemeld.

Belga

De Spirit is op 3 januari op Mars geland. De onbemande robot was ontworpen om drie maanden lang te zoeken naar sporen van water op de Rode Planeet. Maar de jeep deed het net als de tweelingbroer Opportunity zo goed dat de missie van beiden werd verlengd.

Niettemin begint het rechtervoorwiel van de Spirit tekenen van "artritis" te vertonen. Het heeft nu meer energie nodig dan vroeger. Wat echter ook weer niet betekent dat de zeswielige jeep snel tot stilstand zal komen. Het tuig kan volgens projectleider Mark Adler op vijf wielen verder rijden, op vlak terrein zelfs drie.

De Spirit en Opportunity zijn ontworpen om 2 km te rijden. De Spirit heeft echter al de kaap van 3,2 km overschreden.

Vorige week kreeg de jeep ook al te lijden onder de winterkoude. Bij een temperatuur van min 46 graden kon de antenne één keer niet de dagelijkse instructies van het vluchtleidingscentrum in Pasadena ontvangen, met verlies van één onderzoeksdag tot gevolg.

De Spirit en Opportunity hebben hun oorspronkelijke missie van negentig dagen met bravoure vervuld. Ze kunnen volgens Adler nog maanden functioneren maar kunnen evengoed morgen uitvallen. Hij voegde eraan toe te proberen om ze verder te laten functioneren.