Eén enkel gen toverde Casanova-muis in huismus om

Met één enkel gen zijn Amerikaanse vorsers erin geslaagd een notoire Casanova-muis in een trouwe huismus te veranderen, zo staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad

Nature

.

Belga

Een team rond Larry Young van de Emory Universiteit in Atlanta berichtte in het gezaghebbende Britse blad dat zij de mannetjes van de Noord-Amerikaanse veldwoelmuis, die normaal met talrijke wijfjes paart, door de transfert van een gen van de zeer verwante prairieveldmuis monogaam en huiselijk hadden gemaakt. Met de genoverdracht hebben de wetenschappers het aantal van welbepaalde hormonenreceptoren in een beloningscentrum binnen de hersenen van de diertjes verhoogd.

De bevindingen kunnen volgens Young en co tot nieuwe inzichten in de neurobiologie van de liefde geven. Bovendien is al geweten dat dezelfde neuronale processen als in de liefde ook een rol spelen in de afhankelijkheid van drugs. "Het hersenproces bij de binding aan een partner gelijkt mogelijkerwijze aan het ontstaan van drugsafhankelijkheid: beide activeren beloningscircuits in de hersenen".

De vorsers hadden het paringsgedrag van de promiscue veldwoelmuis vergeleken met de prairiewoelmuis die een levenslange binding met een partner aangaat. Uit vroegere studies was reeds bekend dat prairiewoelmuizen in de beloningszone van de hersenen meer receptoren voor het hormoon vasopressin hebben. Daarom verhoogden de vorsers kunstmatig het aantal vasopressin-receptoren bij veldwoelmuizen.

De studie toonde aan dat enkele genwijzigingen diep kunnen ingrijpen in de sociale omgang van dieren, aldus Young. Bij mensen zijn bij het opzetten van partnerrelaties vermoedelijk talrijke genen betrokken.

Nu in het nieuws