Schaduwprijs voor Vlaams auteur Freddy Michiels

Print
Voor het tweede jaar op rij heeft een Vlaming de Schaduwprijs gewonnen, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige debuut in het genre van de misdaadromans.
Het bedrag van 500 euro en de zeefdruk van Dick Bruna werden donderdag in Amsterdam uitgereikt aan de 62-jarige Freddy Michiels.

Nog niet eerder waren er zoveel Vlaamse inzendingen, liet het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs weten. Van de zeventien ingezonden debuten kwamen er negen uit Vlaanderen.
Ook het totaal aantal ingestuurde thrillers was niet eerder zo hoog sinds de introductie van de prijs in 1997. Het is een signaal dat de misdaadroman populairder wordt in Vlaanderen en Nederland, aldus de jury. De Schaduwprijs moet zorgen voor vernieuwing van het genre.

Michiels, voormalig filmjournalist en nu uitgever van een maandblad voor het bedrijfsleven, won de prijs met zijn boek "Het Hollywood Complot".
De prijs heeft hem aangemoedigd opnieuw een thriller te schrijven. Zijn volgende roman zal zich wederom afspelen in Antwerpen en handelt vermoedelijk over de voorbereidingen van een aanslag op de burgemeester van de stad. Ook het Vlaams Blok, verbasterd tot 'Vlaamse Leeuwen', krijgt een voorname rol in het boek.

Naast de Schaduwprijs kent het genre nog de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Deze prijs wordt op 23 juni uitgereikt.

.

Nu in het nieuws