Israël wijdt museum aan Palestijnse terreur

Een etalagepop met een explosievengordel om, stapels geconfisqueerde wapens, bloedige foto's van de plaatsen van zelfmoordaanslagen en Palestijnse schoolschriften vol lof over de martelaars. De Palestijnen alleen zijn schuldig aan het geweld, is de boodschap van een nieuw museum even buiten Tel Aviv.

AP Ned

Uit tentoongestelde documenten moet duidelijk worden hoe de Palestijnse terreurorganisaties werken en dat zij samenwerken met de Palestijnse Autoriteit. De expositie laat zien dat de hele Palestijnse maatschappij de terroristen steunt, zegt Reuven Ehrlich, de initiatiefnemer van het museum in het Inlichtingen en Terrorisme Informatiecentrum.

Behalve de schoolschriften zijn er aanstekers met de beeltenis van Osama bin Laden (populair in de bezette gebieden), officiële Palestijnse landkaarten waarop Israël en de Palestijnse gebieden worden aangeduid als Palestina, en een pop van Saddam Hussein die met een geweer zwaait - toen Saddam nog aan de macht was deelde hij beloningen uit aan de nabestaanden van zelfmoordenaars.

Diverse muren van de twee volgepakte zalen van het museum zijn bedekt met kopieën van documenten die de terroristische infrastructuur in beeld brengen. Een voorbeeld is een papier waaruit moet blijken dat de Palestijnse leider Yasser Arafat toestemming gaf om geld over te maken aan een extremist die een Israëlische soldaat hielp ontvoeren. Verder zijn er raketten en andere wapens te zien, afkomstig van een in 2002 onderschept Iraans schip vol wapens dat op weg zou zijn geweest naar de Palestijnse gebieden.

Dat het museum politieke bedoelingen heeft, blijkt het duidelijkst uit de kaarten die bezoekers gratis mogen meenemen. Op de kaarten staan foto's van Palestijnse strijders en van bloedige taferelen na aanslagen, plus de tekst "The best defence is the fence", refererend aan de omstreden muur die Israël aan het bouwen is langs de grens met de bezette gebieden.

Gematigde Palestijnen zijn ongelukkig met de expositie. "Dergelijke vormen van demonisering dragen alleen maar bij aan het lijden van het volk", zegt de Palestijnse minister Saeb Erekat. Erhlich ziet dat anders. "Dit is een uitdrukking van de realiteit, een spiegel."

Nu in het nieuws