Commissie 11/9: informatie wees naar Arabisch schiereiland

Print
De aanwijzingen voor terreurdreigingen die Amerikaanse militairen voor 11 september 2001 kregen, wezen in de richting van aanslagen op het Arabische schiereiland, eerder dan op Amerikaanse bodem, zo verklaarde generaal Richard Myers, stafchef van het Amerikaanse leger donderdag.
Generaal Myers benadrukte ook het "doorslaggevende voordeel" dat de terroristen hebben op de Amerikaanse troepen door hun flexibiliteit en omdat het voor hen "volstaat om één keer in hun opdracht te slagen", terwijl de veiligheidsdiensten niet één keer zouden mogen falen.
"Op het einde van de lente en in de zomer van 2001 nam het aantal berichten over een terroristische dreiging in belangrijke mate toe. Dat was een duidelijke aanduiding dat een grootschalige terroristische operatie van al-Qaida voorbereid werd, maar de plaats en datum bleven onbekend", zo schreef Myers in een verklaring aan de onafhankelijke onderzoekscommissie over de aanslagen van 11 september.

Generaal Myers was ten tijde van de aanslagen vice-stafchef. Hij verklaarde dat de bevelvoerder van het Noord-Amerikaanse commandocentrum voor Luchtdefensie (NORAD) "niet beschikte over voldoende specifieke informatie om het alarmniveau op te trekken of extra troepen in paraatheid te brengen."

.

Nu in het nieuws