Milosevic wil Clinton, Blair en Schröder horen

Slobodan Milosevic wil onder anderen Bill Clinton, Tony Blair en Gerhard Schröder laten oproepen als getuige voor zijn verdediging. Milosevic verzocht het tribunaal donderdag de wereldleiders te dagvaarden.

AP Ned

"De meest flagrante leugens zijn hier uitgesproken, en de enige manier om die te bestrijden is de waarheid te presenteren", zei de 61-jarige oud-president van Joegoslavië. Op 5 juli begint hij aan zijn verdediging. Hij heeft dan drie maanden de tijd gehad om zich voor te bereiden.

De rechters hebben nog niet laten weten of zij Clinton, Blair en Schröder zullen dagvaarden. Milosevic moet schriftelijk motiveren waarom hij hen wil horen. Milosevic wil in totaal 1.631 mensen laten getuigen. Hij heeft een lijst ingediend bij het tribunaal met de namen van ruim veertienhonderd van hen.

De rechters willen meer informatie over de getuigen, zoals hun leeftijd en het onderwerp waarover zij zouden moeten getuigen. Milosevic hoeft hun namen niet bekend te maken. Wel moet hij, zodra het proces wordt hervat, wekelijks aan de aanklagers laten weten welke getuigen hij oproept.

Milosevic, die vaak ziek is maar ditmaal een strijdlustige indruk maakte, mag van de rechters zo veel getuigen oproepen als hij wil, zolang hij zich maar houdt aan de 150 zittingsdagen die voor zijn verdediging zijn uitgetrokken. De aanklagers hebben in hun deel van het proces bijna driehonderd getuigen opgeroepen.

Lees het

.

Nu in het nieuws