Marion Jones slikte wel degelijk producten van BALCO-laboratorium

Print
Drievoudig olympisch kampioene Marion Jones heeft na maandenlang ontkennen voor het eerst toegegeven dat ze wel degelijk producten heeft gebruikt van het in opspraak geraakte BALCO-laboratorium.
De Amerikaanse sprintster zei woensdag op een persconferentie in San Francisco dat ze jarenlang een voedingssupplement heeft ontvangen van BALCO, het laboratorium dat de synthetische steroïde THG ontwikkelde en geleverd zou hebben aan enkele topatleten.

Jones zou in de periode 1999-2001 het door BALCO ontwikkelde product ZMA (Zink-Magnesium-Aspartat) hebben geslikt. ZMA, waarvan het gebruik volledig wettelijk is, bestaat voor meer dan 90 procent uit magnesium en bevat verder onder meer ook nog ook zink (6 procent) en vitamine B6 (iets meer dan 2 procent). Anabole steroïden zijn er niet in terug te vinden, maar onderzoek wees wel uit dat ZMA het niveau van de anabole hormonen verhoogt, waardoor kracht en spierherstel worden bevorderd.

Het is niet de eerste keer dat ZMA opduikt in de affaire. Een anonieme bron heeft eerder al eens verklaard dat Victor Conte, de eigenaar van BALCO, aan het Amerikaanse gerecht heeft verteld dat Jones en haar echtgenoot Tim Montgomery twee producten ontvingen - het toen niet opspoorbare THG en een steroïde op basis van testosteron - en dat het duo in ruil reclame zou maken voor ZMA. Alle betrokken partijen hebben dat op dat moment ontkend.

.

Nu in het nieuws