Belgische douane onderschept 25 miljoen illegale sigaretten

De opsporingsdienst van de douane heeft sedert eind mei drie containers met in totaal 25 miljoen illegale sigaretten onderschept. De waarde aan ontdoken belastingen van deze bedraagt 5,13 miljoen euro. De sigaretten waren ingevoerd door een bende smokkelaars, van wie drie leden intussen werden aangehouden. Dat deelt de douane donderdag mee.

Belga

De douane van Antwerpen ontdekte een lading namaaksigaretten van het merk Marlboro verborgen in twee containers afkomstig uit Gambia. De pakjes waren voorzien van valse Belgische fiscale bandjes van uitstekende kwaliteit.

De douanediensten hielden de zaak in het oog en konden bij de aflevering van de smokkelwaar, in een gehuurde loods in Zaventem, drie personen op heterdaad betrappen. Ze zijn aangehouden en de Brusselse raadkamer heeft die aanhouding intussen bevestigd.

Volgens de douane bevestigt de inbeslagname de stijgende trend van namaaksigaretten voor of door België. Veel van die sigaretten worden gemaakt in Azië, maar recent werden ook in Europa illegale tabakverwerkingsbedrijven aangetroffen.

De douane wijst erop dat de inbeslagname van namaaksigaretten niet alleen het ontduiken van miljoenen aan ontdoken BTW en accijnzen verhindert. Illegale sigaretten zijn ook gevaarlijk voor de volksgezondheid, omdat ze de EU-normen inzake teer en nicotine ruim overschrijden.

Nu in het nieuws