Vakbonden Antwerpse cipiers bereiken akkoord, staking (bijna) voorbij

De cipiers van de Antwerpse gevangenis hebben een akkoord bereikt. Vanaf zaterdagmorgen 6 uur gaan de cipiers in het arresthuis aan de Begijnenstraat terug aan de slag.

Dat zegt Dirk De Saever van ACOD. De staking in de gevangenis startte bijna drie weken geleden. De cipiers legden het werk neer uit ongenoegen met het jarenlange aanslepende personeelstekort en de overbevolking in de gevangenis.

Maandag hadden de vakbonden al een akkoord onderhandeld in Brussel, maar hun achterban wilde dat niet aannemen omdat zij struikelde over twee punten in het akkoord: het tijdstip van invulling van de personeelstekorten was niet gespecifieerd en personeelsleden die muteren naar een andere gevangenis, moeten vervangen worden, vonden de cipiers. Even zaten de onderhandelingen muurvast omdat ook het kabinet van de de minister van Justitie het been stijf hield. Woensdagavond toonde dat kabinet zich dan toch bereid om in het akkoord op te nemen dat de nationale vakbonden van de cipiers de aanwervingen en mutaties mogen controleren. "Die vorm van controle heeft de cipiers dan toch overtuigd om terug aan de slag te gaan", zegt De Saever.

Nu in het nieuws