Belgisch journalist zoekt naar resten van in 1954 gecrasht vliegtuig

Een Belgisch journalist, Christian Deglas, gaat pogen in Italië de brokstukken terug te vinden van een Sabenavliegtuig dat 50 jaar geleden crashte op de flanken van de Monte Terminillo, in de buurt van Rieti, ten noordoosten van Rome.

Deglas werkt aan een boek over rampen die zich afspeelden in België en rampen in het buitenland waarbij Belgische slachtoffers vielen. Hij gaat morgen vrijdag naar de plaats van de ramp. Hij wordt daarbij vergezeld door twee berggidsen en een Italiaanse journalist die, in het begin van zijn carrière, verslag uitbracht van deze gebeurtenis.

Brokstukken van het toestel, een DC-6 die de vlucht Brussel-Rome-Leopoldstad uitvoerde, zouden nog altijd op de 2.219 meter hoge berg liggen en Deglas wil die nu terugvinden. Vijftig jaar geleden duurde het tien dagen om ze te vinden, vooral vanwege de hevige sneeuwval. Intussen heeft de erosie haar werk gedaan en zijn er brokstukken geplunderd. De journalist vraagt zich af wat er nog overblijft van de tragedie, die op 13 februari 1954 plaatsvond en aan alle 29 passagiers en 8 bemanningsleden het leven kostte.

De ramp, die een polemiek uitlokte over de oorzaak ervan, dompelde België zowel als Italië in rouw. Onder de slachtoffers - er waren geen overlevenden - bevond zich ook Miss Italië. Zij was op het laatste moment ingescheept als vervangster van actrice Sophia Loren, die van haar moeder verbod had gekregen met het vliegtuig te reizen.

Nu in het nieuws