Duizenden vogels vliegen te pletter tegen HSL-schermen Nederland

Zeker vierduizend vogels hebben zich het voorbije half jaar doodgevlogen tegen de geluidsschermen die langs het traject van de Hoge Snelheidslijn tussen België en Nederland zijn geplaatst. Dat zegt een Nederlandse vogelwerkgroep. Vrijdag voert de Vogelwerkgroep actie om de vogelsterfte onder de aandacht van de Nederlandse minister van Verkeer te brengen.

De vijftien tot twintig kilometer glazen geluidsschermen zijn vorig jaar november geplaatst tussen de Belgische grens en de Moerdijkbrug. Zij vormen het langste transparante scherm van West-Europa.

Bij Rijkswaterstaat was al in december 2002 bekend dat transparante glazen geluidsschermen ongeschikt zijn. Dat rapport is echter nooit openbaar gemaakt en de schermen zijn toch geplaatst.

De tegenstanders van de geluidsschermen hebben intussen een advocaat in de arm genomen. Als er er binnen vier weken geen bevredigende reactie van de minister komt, zet de organisatie gerechtelijke stappen. Als er niet snel een goede oplossing komt, vreest de vogelwerkgroep dat veel vogels die deze zomer worden geboren tijdens de najaarstrek niet verder dan Breda komen.

Nu in het nieuws