In China dreigt zwaarste energiecrisis in twintig jaar

Print
China dreigt deze zomer te moeten afrekenen met de zwaarste energiecrisis in twee decennia. De vraag naar elektriciteit stijgt sneller dan de productie en invoer. Er dreigt een tekort van 30 miljoen kilowatt.
Het was de topman van het openbare stroomnet, Zhao Xizheng, die donderdag aan de alarmbel trok. In 24 van de 31 Chinese provincies gelden er al beperkingen of stroomonderbrekingen.
Oorzaak van het enorme stroomverbruik is de snelle economische groei, in het bijzonder in de auto- en staalindustrie, waarbij bovendien gebruik gemaakt wordt van weinig zuinige machines. Daarnaast is ook airconditioning in opmars, kampt China met hoge temperaturen in de zomer, en bestaat er nog maar weinig interesse voor energiebesparende maatregelen.
Om de vraag naar elektriciteit toch ietwat te temperen, werden de stroomprijzen woensdag in verschillende regio's verhoogd. Gezinnen en bedrijven in het noorden, oosten, zuiden en centrum van China moeten meer betalen voor hun elektriciteit. Mogelijk volgen er nog meer prijsverhogingen in het noordoosten van het land. Enkel de landbouw zal worden ontzien. "Het is vooral van belang om de industrie af te koelen, waar de meeste energie wordt verbruikt", verklaarde expert Zhang Jianyu van de Qinghua-universiteit in de krant China Daily.

.

Nu in het nieuws