Belgische vissers krijgen meer tijd om op tong te vissen

De Belgische vissers mogen in 2004 iets meer tong en schelvis bovenhalen. De Europese ministers van Landbouw en Visserij zullen hierover maandag een akkoord sluiten. Die ministers zullen het ook hebben over de ontwikkeling van de biologische landbouw.

Met de recente hervorming van het Europees visserijbeleid werd de maximale inspanningen en de quota van de Belgische vissers verlaagd. Nu komt hierop een beperkte compensatie. De EU-lidstaten moeten met name beslissen over de visserij-inspanning in de Westelijke wateren, het gebied van de Canarische eilanden tot Ierland.

België vroeg en kreeg een verhoging van de inspanningen voor tong, schelvis en Sint-Jabobsschelpen. Die verhoging laat toe dat de vissers langer op zee mogen zijn.

De ministers van Landbouw zullen maandag ook debatteren over maatregelen om de biologische landbouw te stimuleren. Iedereen is voorstander van biologische landbouw en de sector is in opgang, maar het blijft allemaal marginaal. Het aandeel van de biologische landbouw in de totale productie is in Europa gestegen van 0,6 procent in 1993 naar 3,4 procent in 2002. België zit momenteel slechts op de helft van het Europese gemiddelde.

Nu in het nieuws