Rwanda-tribunaal veroordeelt ex-burgemeester tot 30 jaar cel

Print
Het Rwandatribunaal heeft donderdag een voormalige Hutu-burgemeester veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de genocide op de Tutsi-minderheid in 1994. Het in Tanzania gevestigde VN-tribunaal achtte de 57-jarige Sylvestre Gacumbitsi, ex-burgemeester van Rusumo, schuldig aan genocide, uitroeiing en verkrachting.
Volgens het tribunaal heeft Gacumbitsi persoonlijk opdracht gegeven voor de moord op honderden in zijn gemeente levende Tutsi's en was hij ook verantwoordelijk voor het vervoer van de mensen die de genocide moesten uitvoeren en de wapens waarmee dat gebeurde. De genocide in Rwanda in 1994 kostte in totaal aan zo'n 500.000 Tutsi's het leven.
Hoofdaanklager Hassan Jallow zei tevreden te zijn met de straf voor Gacumbitsi. De afgevaardigde van de Rwandese regering vindt de straf echter te laag en zei dat de ex-burgemeester op grond van zijn verantwoordelijkheid eigenlijk levenslang zou moeten krijgen. De advocaten van Gacumbitsi vinden de straf te hoog en gaan in hoger beroep.
Het Rwandatribunaal heeft sinds zijn oprichting in november 1994 achttien mensen veroordeeld en er drie vrijgesproken.

.

Nu in het nieuws