Palestijnse meisjes opgepakt die zelfmoordaanslag wilden plegen

Het Israëlische leger heeft woensdag in Nablus op de Westoever twee Palestijnse meisjes gearresteerd die een zelfmoordaanslag zouden hebben willen plegen. Ook de vaders van de meisjes zijn opgepakt.

AP Ned

Een dinsdag gearresteerd lid van de extremistisch Al Aqsa Martelarenbrigades zou het leger op het spoor van de meisjes, de 14-jarige Atzeel Hindi en de 15-jarige Majid Kuhan, hebben gebracht.

Hindi zou Kuhan hebben gerekruteerd om een zelfmoordaanslag te plegen. Volgens Israëlische veiligheidsagenten zei Kuhan tijdens haar verhoor dat ze van haar voornemen om een aanslag te plegen had afgezien, omdat ze bang was. Hun families zeiden nooit iets te hebben gemerkt van extremistische of politieke activiteiten van de twee.

Extremistische Palestijnse groepen proberen vaker vrouwen en tieners te rekruteren voor het vervoeren van explosieven en plegen van aanslagen, omdat zij minder snel als verdacht worden aangemerkt dan mannen.

Israëlische soldaten hielden woensdag in alle vroegte een klopjacht op voortvluchtige Palestijnse strijders in de steegjes van de oude stad van Nablus en beschadigden daarbij twee moskeeën en een kerk. Dat gebeurde toen ze een wegversperring opbliezen.

In Jenin, elders op de Westoever, schoten Israëlische soldaten die jacht maakten op gezochte Palestijnen een extremist dood die actief was voor zowel de Islamitische Jihad als de Al Aqsa Martelarenbrigades. Volgens het leger hadden de gedode Palestijn en andere extremisten de soldaten onder vuur genomen. Volgens Palestijnse getuigen werd bij de schietpartij ook een buschauffeur geraakt. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Bij de veiligheidsmuur die Israël op de Westoever bouwt kwam het woensdag tot ongeregeldheden tussen het leger en honderden Palestijnse demonstranten. Het werk aan de muur moest hierdoor worden stilgelegd.