Ex-diplomaten en -officieren keren zich tegen herverkiezing Bush

Zesentwintig gepensioneerde Amerikaanse topdiplomaten en -militairen zijn woensdag een offensief begonnen tegen de herverkiezing van president George Bush.

AP Ned

Volgens de voormalige diplomaten en militairen schaadt het buitenlandbeleid van Bush de Amerikaanse nationale veiligheid en vervreemdt hij de Verenigde Staten van de internationale gemeenschap. Ook de manier waarop Bush met milieuvraagstukken, het Midden-Oosten, aids, etnische en religieuze conflicten en wapenbeheersing omgaat keuren ze af.

Onder de diplomaten zijn twintig voormalige ambassadeurs in onder meer Israël, Groot-Brittannië, Saudi-Arabië en Rusland, benoemd door zowel Democratische als Republikeinse presidenten. Onder de oud-militairen zijn onder meer generaal Joseph Hoar, onder president George Bush sr. de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, en admiraal William Crowe jr., onder Ronald Reagan voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven.

Op een persconferentie stelde de groep, die zich Diplomaten en Militaire Bevelhebbers voor Verandering noemt, dat het Amerikaanse volk het nationaal belang zou dienen door Bush in november het Witte Huis uit te stemmen. Het kamp van Bush heeft nog niet gereageerd op de ongebruikelijke campagne. Normaal gesproken onthouden (voormalige) militairen en diplomaten zich van politieke uitlatingen.

Nu in het nieuws