Dutroux schuldig bevonden aan moorden

Print
Marc Dutroux is schuldig bevonden aan de moorden op An, Eefje en zijn kompaan Weinstein. Ook aan de ontvoering van Julie en Mélissa. Nihoul wordt met 7 stemmen voor en 5 tegen schuldig bevonden aan bendevorming en de ontvoering van Laetitia.
Marc Dutroux was de leider van een bende die tot doel had kinderen te ontvoeren en op te sluiten. Dat was het antwoord van de jury van het assisenhof van de provincie Luxemburg op de eerste van de 243 schuldvragen.
De voorlezing vindt plaats in de assisenzaal van het justitiepaleis van Luxemburg, maar zonder de vier beschuldigden. Na de voorlezing zal de griffier van het assisenhof de antwoorden herhalen, ditmaal in aanwezigheid van de beschuldigden.

Opmerkelijk is dat Dutroux schuldig is bevonden aan moord op An, Eefje en Weinstein, waardoor hij levenslang zou krijgen. Ook zou hij schuldig zijn aan de ontvoering van Julie en Mélissa. Iets wat hij altijd ontkend heeft.

Over Michel Nihoul is de jury verdeeld: 7 juryleden menen dat hij schuldig is aan ontvoering en bendevorming, 5 niet. Waarmee de jury het eigenlijke oordeel overlaat aan de beroepsrechters.
De drie stemmen van de beroepsrechters zullen de doorslag geven. Assisenvoorzitter Stéphane Goux heeft zonet de zitting geschorst, met het oog op de beraadslaging over alle vragen waar de jury met zeven tegen vijf stemmen heeft geantwoord. De zitting herneemt omstreeks 15.30 uur. Wat betreft de drugsfeiten heeft de jury Nihoul wel schuldig bevonden.

Martin en Lelièvre worden wel degelijk als mededaders aangeduid, zodat zij ook de zwaarste straf riskeren, nl. twintig jaar cel. De verdachten zijn op dat moment nog niet ingelicht over de schuldvragen.

De ouders van de vermoorde kinderen reageren opgelucht op het oordeel van de jury. Niet alleen omdat Dutroux over de hele lijn schuldig bevonden wordt, maar ook Nihoul voor bendevorming en mensenhandel verantwoordelijk is. Ze zijn verheugd dat de volksjury blijkbaar ook hun mening over de verdachten deelt.
Nu in het nieuws