Boete voor Henri d'Udekem d'Acoz om belangenvermenging

Print
Henri d'Udekem d'Acoz is donderdag door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld tot een boete van 4.957,87 euro voor belangenvermenging als burgemeester van Poperinge.
Zijn broer Patrick, de vader van prinses Mathilde, en zijn dochter Marie-Helène kregen elk 1 euro provisionele schadevergoeding toegekend. De vraag tot opschorting beoordeelde de rechtbank als ongegrond.

Henri d'Udekem d'Acoz had volgens zijn jongste boer Patrick en het openbaar ministerie zijn eigen belang laten meespelen toen hij een landhuisje, eigendom van Patrick (die het op naam van zijn dochter Marie-Hélène had gekocht), onbewoonbaar liet verklaren in april 1999. Het motief was volgens Clive Van Aerde, de raadsman van Patrick d'Udekem d'Acoz, een jarenlang geschil omwille van de erfenis van hun moeder. Henri en Raoul d'Udekem probeerden volgens de advocaat om hun jongste broer onder druk te zetten.

Henri d'Udekem d'Acoz stelde dat hij als burgemeester niet anders kon dan het landhuis onbewoonbaar verklaren, want de veiligheid van passanten was in het gedrang. Hij zegt dat hij niet wist dat zijn broer Patrick eigenaar was.
"Had hij het geniepig willen spelen, dan liet hij een schepen in zijn plaats opdraven om het besluit te tekenen. Het onderzoek door Stedenbouw heeft alvast uitgewezen dat het pand wel degelijk onbewoonbaar was. De inspecteur telde 78 punten op zijn waardenschaal, terwijl 12 punten al genoeg zijn om een onbewoonbaarverklaring", aldus zijn advocaat Herman Baron.

.

Nu in het nieuws