Dode zee werelderfgoed?

Print
De Dode Zee -de meest zoute en laagst gelegen zee ter wereld- kan maar beter uitgeroepen worden tot Werelderfgoed van de mensheid, voordat het waterniveau zo sterk gedaald is dat er geen Dode Zee meer overblijft.
 
Dat is een van de belangrijkste bevindingen van een vijfdaags symposium met 1.500 specialisten uit dertig landen in Jordanië. De Jordaanse minister van Water Hazem Nasser verklaarde er dat er geen Dode Zee meer rest als het waterniveau aan hetzelfde tempo blijft dalen.
 
"De Dode Zee is een unieke internationale schat en het is de verantwoordelijkheid van de hele wereld om deze schat te redden." De Dode Zee is vooral dankzij de bijbel wereldwijd bekend. Ooit vertoefden hier volgens de overlevering koning David, koning Herodes, Johannes de Doper, Jezus en zelfs Cleopatra.
 
Maar het gebruik van water uit de Jordaan voor irrigatie zorgt ervoor dat er steeds minder water de Dode Zee bereikt. Op het jongste Forum voor Waterbeheer in Jordanië stelden specialisten dat het waterniveau sinds de jaren zestig van vorige eeuw met een derde is dedaald. Minister Hazem Nasser drong er op de conferentie op aan dat eindelijk werk gemaakt wordt van het Israëlische voorstel voor de aanleg van het 200 kilometer lang kanaal tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Dat kan ervoor zorgen dat het waterpeil van de Dode Zee gered wordt en dit natuurmonument ook voor de volgende generaties bewaard blijft.
 
De kostprijs van het kanaal wordt geraamd op 1 miljard dollar. Juist omwille van die hoge kostprijs is van de al enkele jaren oude plannen nog steeds niks terechtgekomen.

.

Nu in het nieuws