VS nemen afscheid van Reagan

Print
Met een staatsuitvaart in de nationale kathedraal in Washington hebben de Verenigde Staten vrijdag afscheid genomen van hun veertigste president, de vorige week op 93-jarige leeftijd overleden Ronald Reagan.
 
Vier nog levende ex-presidenten - Gerald Ford, Jimmy Carter, Bill Clinton en George H.W. Bush, de vader van de huidige Amerikaanse president - woonden de dienst bij.
 
Bush senior, die acht jaar vice-president was onder Reagan en hem opvolgde, zei meer van Reagan te hebben geleerd dan van wie ook in zijn openbare leven. "De politiek kan wreed en onbeschaafd zijn. Onze vriend was sterk en zachtmoedig."
 
De Britse oud-premier Margaret Thatcher, een ideologische soulmate, sprak liefkozend over "Ronnie". "Zijn politiek had een frisheid en optimisme die harten wonnen in iedere stand en elk land - uiteindelijk ook in het rijk van het kwaad." Thatcher spreekt na een reeks kleine beroertes niet meer in het openbaar en had haar toespraak enkele maanden geleden op band opgenomen. Naast haar zat voormalig sovjet-president Michail Gorbatsjov.
 
Drie kinderen van Reagan zaten naast zijn weduwe, Nancy. Een dochter, Maureen, overleed in 2001. Op Amerikaanse militaire bases overal ter wereld klonken rond het middaguur 21 saluutschoten; bij zonsondergang zouden 50 schoten worden gegeven. .

.

Nu in het nieuws