GP F1 Europa: 'Schumi' wint op Nürburgring voor Barrichello

Zesvoudig wereldkampioen Michael Schumacher (Ferrari) won zondag op de Nürburgring zijn zesde Grand Prix van het seizoen (op 7). De Grote Prijs van Europa was ook de 76e zege uit de carrière van de Duitser. Schumacher, die mocht starten vanop de pole, had 1u32:35.11 nodig voor de 60 ronden (gem. 200.159 km/u). Schumachers teamgenoot, de Braziliaan Rubens Barrichello, bezorgde Ferrari ook de tweede podiumplaats, de Brit Jenson Button finishte als derde. De Italiaan Jarno Trulli, die vorige week in Monaco de beste was, reed met zijn Renault naar een vierde plaats, voor zijn Spaanse teammaat Fernando Alonso. De Italiaan Giancarlo Fisichella (Sauber) finishte als zesde, de Australiër Marc Webber (Jaguar) als zevende.

Williams-BMW-piloot Juan Pablo Montoya zal nog blij zijn met zijn ene WK-puntje als achtste, nadat zijn race al bij de eerste bocht over leek. De Colombiaan remde te laat, waardoor hij zijn teammaat Ralf Schumacher en de Braziliaan Cristiano da Matta (Toyota) raakte. Die laatste twee moesten opgeven. Montoya moest op het einde van de eerste ronde de pit in voor een nieuwe 'neus'. Michael Schumacher reed ondertussen van de concurrentie weg. Hij draaide rondjes tot twee seconden sneller dan de anderen, maar deed een vroege pitstop in de zevende ronde. Alonso ging als volgende leider de pit in, terwijl McLaren-Mercedes alweer tegenslag kende met een opgeblazen motor voor de Fin Kimi Raikkonen in ronde 11. Barrichello kwam aan de leiding, maar 'Schumi' pakte de kop opnieuw toen de Braziliaan binnenging in ronde 15.

De Schot David Coulthard onderging in negende positie hetzelfde lot als zijn teammaat Raikkonen, toen zijn motor eveneens de geest gaf. Barrichello, die reed op een 2 stops-strategie, ging voor het laatst binnen op 22 ronden van het einde. Hij keerde als derde terug achter Sato. Schumacher en Sato gingen op 17 ronden van het einde voor hun derde keer binnen. De Japanner kwam vlak achter Barrichello en net voor Button als derde weer op het circuit. Sato verknoeide echter zijn kansen op een allereerste podiumstek, door twee ronden later al te opportunistisch in de clinch te gaan met de Braziliaan. Hij raakte er wel voorbij, maar zijn voorneus moest vervangen worden. Nog eens twee ronden later blies de Japanner van BAR-Honda zijn motor op.

Michael Schumacher verstevigde zijn koppositie in de WK-stand voor piloten. Hij telt nu 60 punten, Barrichello heeft er 46, Button 38. De volgende Grote Prijs wordt op 13 juni in het Canadese Montreal gereden.

Nu in het nieuws