Joshua Coppins klopt Pichon en Everts

Wereldkampioen Stefan Everts is dan tocht te kloppen. In het Engelse Arreton kwam hij niet verder dan een vierde en een derde stek in de reeksen van de zevende manche om het WK motorcross. Hij moest zo toezien dat zowel de Fransman Michael Pichon als de Nieuw-Zeelander Joshua Coppins een gedeelte van hun achterstand in het wereldkampioenschap goedmaken. In de MX2 was er opnieuw niets te beginnen tegen de Nieuw-Zeelander Ben Townley.

Belga

Everts werd in de eerste reeks op zijn waarde geklopt door Pichon, die zaterdag ook al de beste tijd reed, voor Everts. Bij de start van de openingsreeks was Pichon meteen als eerste weg en hij gaf die positie niet meer uit handen. Meer nog, hij reed elke ronde meer en meer van zijn tegenstanders weg. Onze landgenoot Kevin Strijbos kreeg al snel af te rekenen met een weerbarstige motor. Toen hij ten val kwam probeerde hij de motor opnieuw aan de gang te krijgen, maar tevergeefs. Ook Joël Smets kreeg pech, kon nog wel hernemen, maar geraakte niet verder meer dan plaats 15.

Everts was niet in zijn beste doen. "Ik ben nochtans niet vermoeid maar toch ging het niet, ik hoop dat de tweede reeks beter wordt," zuchte hij. Steve Ramon was beter aan de gang, hij kwam pas als 5e weg maar ging na een rondenlang duel toch nog Everts voorbij voor de derde plaats. Cedric Melotte, vorige week zwaar gevallen, was niet in zijn sas en werd pas 6e, een plaatsje voor Marnicq Bervoets.

In de tweede reeks kregen we motorcross van hoogstaand niveau. Rondenlang gingen Pichon en Coppins zij aan zij door de bochten. Achter hen volgde eerst Strijbos en later Everts. Maar de leider in de WK-stand was duidelijk niet snel genoeg om het duo te volgen en verspeelde elke ronde ettelijke meters. Zo ook Smets, die opnieuw tegen de grond ging, en plaatsen diende in te leveren. Toen Pichon halfweg de leiding diende af te staan aan Coppins dacht iedereen de wedstrijd gereden, maar de Fransman kwam terug en begon de leidersplaats te bestoken. Opnieuw rondenlang een schitterend duel, tot Pichon bij zijn ultieme aanval een foutje maakte.

Ramon had in de tweede reeks de beste start genomen, maar hij ging snel tegen de vlakte toen hij een strobaal raakte en kwam niet verder meer dan een 12e plaats. Melotte had teveel pijn in zijn schouder om een dichte ereplaats te behalen.

In de MX 2 was er opnieuw geen kruid gewassen tegen de suprematie van Townley. Zowel in de eerste als in de tweede reeks was hij de snelste. Hij kreeg het nochtans niet op een blaadje aangeboden. In de eerste reeks was de voor eigen publiek uitkomende Stephen Sword als snelste weg, maar door de zenuwen ging die tegen de grond. Toen kreeg Townley de leidersplaats in handen. Hij kreeg Tyla Ratray als directe belager. Townley bleef baas in de duels, die op het scherp van de snee werden uitgevochten, en won met verve. Beste Belg in de eerste reeks werd Patrick Caps, die als 14e werd afgevlagd. In de tweede reeks kregen we hetzelfde podium, met Townley voor Ratray en Sword. Caps werd achtste, en elfde in de eindstand. In de WK-stand vergrootte Townley zijn voorsprong op Sword tot 26 punten.