Haven Oostende: windenergie zal waterstof opwekken

Print
In de haven van Oostende start een proefproject waarbij waterstof zal geproduceerd worden met de piekstroom afkomstig van de windmolens die gebouwd worden voor de kust van Knokke. Dat hebben de federale sp.a-ministers Johan Vande Lanotte (bevoegd voor Noordzee) en Freya Vanden Bossche (bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling) zondag in Oostende gezegd. De Lijn zal met aardgasbussen de eerste gebruiker zijn van de waterstof die als brandstof zal gebruikt worden. Een startdatum heeft het proefproject nog niet.
"Waterstof kan men op verschillende manier aanmaken, maar ze is het meest milieuvriendelijk als men via elektrolysetechniek, waarbij de elektriciteit afkomstig is van de windmolens, de waterstof maakt", zegt Johan Vande Lanotte. De elektriciteit zal aangeleverd worden in piekmomenten van de off-shore windmolens. "In eerste instantie zal de waterstof gebruikt worden op twee aardgasbussen van De Lijn die zullen rijden op een mengsel van 20 procent waterstof en 80 procent aardgas", aldus Vande Lanotte.

Er wordt 80.000 euro ter beschikking gesteld door de Nationale Loterij in het kader van duurzame ontwikkeling. "Ons land speelt daarmee in op een vraag van de Europese Commissie. Het project laat toe om voor de verschillende technologiëen in ontwikkeling het kostenplaatje te vergelijken", zegt Vande Lanotte.

Dat het tankstation voor waterstof in de Oostendse haven komt is logisch: op die plaats komt de elektriciteit aan land die gewonnen wordt op het off-shore windmolenpark. Bovendien is er een industrieterrein ter beschikking en heeft De Lijn er een uitvalsbasis voor bussen.
Nu in het nieuws