Begeleiders Nederlandse journalisten in Irak vermoord

Print
De chauffeur en lijfwacht van twee Nederlandse journalisten die permanent in Irak werken, zijn vrijdag ontvoerd en zaterdag vermoord gevonden, zo heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maandag bekendgemaakt.
Volgens de journalistenbond bestaat er absoluut een verband met het journalistieke werk van het echtpaar Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer. De Nederlandse journalisten worden nog steeds geïntimideerd en bedreigd.

Samen met de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft de Nederlandse journalistenvakbond de Irakese autoriteiten en de Amerikaanse troepen gevraagd om bescherming van de twee journalisten. Ook heeft de NVJ het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gebracht.

Van Ammelrooy schrijft onder meer voor weekblad De Groene Amsterdammer, haar echtgenoot is hoofdredacteur van de onafhankelijke krant al-Sabah al-Jedid. Ook medewerkers van de krant staan bloot aan intimidaties en hinder bij de distributie. Van Ammelrooy is tevens leider van de Civil Pillar, een ontwikkelingsorganisatie die in Irak steun verleent aan maatschappelijke projecten.

Volgens de NVJ waren bij de ontvoering een politieauto en een man in politie-uniform betrokken. De NVJ heeft uit veiligheidsoverwegingen niet eerder bekendheid gegeven aan de moord. Het is nog onduidelijk of het echtpaar en hun drie kinderen in Bagdad willen blijven.

Van Ammelrooy vertelde de Nederlandse radio dat de lijfwacht en chauffeur met een machinegeweer in de rug en nek zijn geschoten en op een vuilnishoop zijn gedumpt.

Sinds Amerikaanse troepen Irak ijn binnengevallen, zijn in het land 45 journalisten door geweld om het leven gekomen.
Nu in het nieuws