Doden bij explosie in Bagdad, gevechten in Kufa

Print
Een aanslag met een autobom in het centrum van Bagdad, vlakbij het hoofdkwartier van de buitenlandse bezettingsmacht in Irak, heeft maandag aan zeker twee mensen het leven gekost. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.
Ten minste twintig mensen raakten gewond bij de aanslag, die werd gepleegd op een halve kilometer afstand van de plek waar twee weken geleden de voorzitter van de Iraakse bestuursraad Izzadine Saleem werd vermoord. Volgens de Amerikanen is het nog onduidelijk of het om een zelfmoordaanslag ging. Bij gevechten met sjiitische strijders in Kufa sneuvelden maandag twee Amerikaanse soldaten. Amerikaanse soldaten noemden de gevechten in Kufa, die zondag begonnen, de zwaarste sinds aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada Al-Sadr zes weken geleden tegen de door de Amerikanen geleide coalitie in opstand kwamen. Een van de Amerikanen kwam om toen zijn patrouille in een hinderlaag liep. De andere vond de dood toen zijn tank werd getroffen door een raketgranaat.

Met de felle gevechten in Kufa werd opnieuw het vorige week gesloten staakt-het-vuren tussen aanhangers van Al-Sadr en de Amerikanen geschonden. Volgens de sjiieten houden zij zich aan de afspraak, maar de Amerikaanse soldaten niet. De Amerikanen hebben volgens hen bovendien de buitenmuur van een moskee in Kufa beschadigd. Op een snelweg in het Zuid-Iraakse Samawah, waar Nederlandse en Japanse troepen zijn gelegerd, is maandag een minibus geëxplodeerd. Volgens getuigen is daarbij een omstander gewond geraakt. De explosie deed zich voor toen een Amerikaans konvooi langsreed, zei een inwoner van Samawah. Voor zover bekend raakten er geen Amerikanen gewond.

Een aanval op een Brits konvooi op een snelweg in Bagdad kostte zondag het leven aan een Iraakse bewaker en een omstander. De andere inzittenden van het konvooi, vier Britten en een Irakees, ontkwamen al schietend. Volgens getuigen dwongen ze een passerende auto hen mee te nemen. Een menigte Iraakse jongeren danste en juichte toen het lichaam van de gedode bewaker werd weggevoerd. Twee voertuigen uit het konvooi werden in brand gestoken. De gedode omstander was een man die met zijn vrouw en kind in de buurt stond. De vrouw, die zes maanden zwanger is, raakte zwaar gewond.

Twee Britse burgers die voor een bewakingsdienst werkten kwamen maandag om het leven toen hun auto in de buurt van het hoofdkwartier van de buitenlandse troepen in Bagdad werd opgeblazen door een bom die langs de kant van de weg lag. In Samarra, 120 kilometer ten noordoosten van Bagdad, vielen drie doden en vier gewonden toen op een markt drie granaten ontploften.

Zondag werd een Amerikaanse soldaat gedood en raakten twee soldaten gewond toen ze ten zuiden van Bagdad met hun pantservoertuig op een bom reden.
Nu in het nieuws