Vliegveld Goma in oosten Congo omsingeld

Print
Gewapende aanhangers van een voormalige rebellenleider hebben maandag het vliegveld van Goma, de grootste stad in het oosten van Congo, omsingeld.
Troepen van de Verenigde Naties hebben overheidsvertegenwoordigers in de stad in bescherming genomen. Een van hen is de Congolese vice-president Azarias Ruberwa, die maandag op bezoek was in Goma. Het vliegveld is omsingeld door aanhangers van Laurent Nkunda, een voormalige leider van de RDC, de rebellengroep die Goma in de burgeroorlog die vijf jaar heeft gewoed in het oosten van Congo in handen had. Ze omsingelden het vliegveld 's morgens vroeg kort voor Ruberwa uit Goma naar Bukavu zou vertrekken, waar vorige week bij gevechten tussen rivaliserende groepen soldaten zeker twaalf doden vielen. De VN lieten weten dat VN-troepen het vliegveld beheersten. Wel werd het vliegverkeer stilgelegd. Hoewel er niet werd gevochten in Goma haalden ouders hun kinderen uit voorzorg van school en gingen winkels dicht.

De Congolese regering probeert met behulp van 10.800 VN-soldaten greep te krijgen op het oosten van Congo, waar in 2002 een eind kwam aan een burgeroorlog, maar waar het nog altijd onrustig is. Ruberwa, een van de vier vice-presidenten van Congo, was in Goma als hoofd van een regeringsdelegatie. Hij is de leider van de RDC, die sinds vorig jaar juni deel uitmaakt van de Congolese overgangsregering. Nkunda werd na de vorming van de overgangsregering tot brigadegeneraal in het nieuwe Congolese leger benoemd, maar hij werd geschorst omdat hij weigerde zich in het westen van het land te laten stationeren.
Nu in het nieuws