829 kopers gedupeerd in zaak valse stambomen

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen startte vrijdag het proces tegen de bedrijfsleider van NV Historique uit het Nederlandse Leidschendam. De firma benaderde in 2001 duizenden Vlamingen met een persoonlijke mailing om een naslagwerk te kopen over hun familie. In plaats van een uitgewerkte stamboom kregen ze een flinterdun en waardeloos boekje, vol algemeenheden en een namenlijst.

ghouben

Maar liefst 829 gedupeerden werden opgeroepen om zich burgerlijke partij te stellen. De slachtoffers kregen hulp van tien advocaten van de Antwerpse balie die hen gratis adviseerden bij het invullen van hun schadeclaim.

De 829 gedupeerden zijn samen goed voor een schadeclaim van ruim 53.000 euro. “Zoals u weet bezit u een exclusieve familienaam, maar kent u ook zijn historie?” Met deze uitnodigende slogan prees Historique een pakket aan met daarin een “gecertificeerd naslagwerk” en een “perkamenten familiewapen”, dat alles voor amper 1.850 oude Belgische frank. Dat bedrag moest natuurlijk op voorhand worden betaald.

Jacques Tollenaere (66) uit Kruibeke liet zich verleiden. “Maar mijn eigen ouders, broers of zuster kwamen niet eens in de stamboom voor”, zegde hij misnoegd. Jacques stuurde verschillende brieven waarin hij zijn geld terug eiste maar kreeg nooit antwoord. Trouwens, sommige geïnteresseerden kregen helemaal niets toegestuurd.

Volgens de advocaat van de bedrijfsleider ligt de schuld daarvan niet bij NV Historique.“Het bedrijf van mijn cliënt beheert alleen maar de genealogische gegevens. De verkoop werd uitbesteed aan andere firma’s, daar is het misgelopen. Door een administratieve fout ontvingen meerdere klanten hun bestelling niet”, zei meester Bellefroid. Op de teleurstellende inhoud van de boekjes ging hij niet verder in.

“Mijn cliënt is geen oplichter, en bereid om iedereen te vergoeden”, kondigde hij wel aan. De zaak wordt voortgezet op 29 oktober.

Nu in het nieuws