MIVB betrapt 944 zwartrijders tijdens grote controleactie

Tijdens de tiende Full Integrated Police Action (FIPA) tegen criminaliteit in en rond het openbaar vervoer in Brussel hebben controleurs van de openbare vervoersmaatschappij MIVB maar liefst 944 zwartrijders betrapt. Dat blijkt uit de cijfers van de operatie die de federale politie donderdag bekend maakte.

Belga

De controleurs van de MIVB keken de vervoersbewijzen van 19.730 reizigers na en betrapten 944 zwartrijders. De Lijn controleerde 6.225 mensen en stelde 65 processen-verbaal op voor fraude. Tijdens de actie kon de politie ook 20 mensen gerechtelijk aanhouden. Negen van hen verschenen voor de Procureur des Konings. Voorts controleerde de politie in totaal 561 mensen waarvan er 35 bestuurlijk werden aangehouden. Twee omdat ze dronken waren, de rest zijn illegalen.

Agenten konden ook een gauw- en handtasdief oppakken die op heterdaad betrapt werden. Vier mensen bleken verboden wapens te bezitten en zeven mensen hadden drugs op zak. Tijdens de actie werd ook nog een gestolen wagen teruggevonden.

De FIPA-actie vond dit jaar al voor de vierde keer plaats en wil zorgen voor veiliger openbaar vervoer in het Brussels gewest. Tijdens de operatie voerde de politie controles uit op bus- en tramlijnen, op metrotoestellen, in metro- en treinstations en op de treinen van de NMBS. De actie kadert in een meerjarenplan voor meer veiligheid op het Brussels openbaar vervoer.

Aan de actie werkten onder meer agenten mee van de federale politie, de spoorwegpolitie en lokale Brusselse korpsen. Ook de veiligheidsdiensten van de openbare vervoersmaatschappijen De Lijn, de MIVB en de TEC namen deel, net als de Dienst Vreemdelingenzaken. In totaal ging het om 320 politieagenten en 100 leden van de verschillende veiligheidsdiensten.