Vrijgesproken dienstweigeraar opnieuw opgeroepen voor kiesbureau

Een 31-jarige vrouw uit Houthulst die recent door het hof van beroep van Gent werd vrijgesproken voor het feit dat ze vorig jaar weigerde te zetelen in een kiesbureau is voor de komende verkiezingen opnieuw opgeroepen om te gaan zetelen.

Belga

De vrouw weigerde te zetelen wegens haar standpunt in verband met de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De Gentse rechter vond echter dat de vrouw door de oproep van diverse organisaties zo sterk beïnvloed was dat ze geen andere mogelijkheid zag dan te weigeren als bijzitter op te treden. De vrouw vond na een oproep van het Halle-Vilvoorde Komitee en de Vlaamse Volksbeweging met name dat de verkiezingen ongrondwettelijk zijn zolang het vermelde kiesarrondissement niet gesplitst is.

Luc Deconinck van het Halle-Vilvoorde Komitee reageerde vrijdagavond sterk verwonderd op het feit dat ze opnieuw werd opgeroepen om te gaan zetelen. "Ze wordt dus nu terug opnieuw opgeroepen hoewel het hof van beroep gezegd heeft dat ze een reden heeft die ze terecht kan inroepen om niet te gaan zetelen, met name de ongrondwettigheid van de huidige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde", aldus Deconinck aan Radio-2 Vlaams-Brabant.