Al 23 dienstweigeraars voor stem- en telbureaus EU-verkiezingen

Er zijn tot dusver al 23 personen ingegaan op de oproep van de Vlaamse Volksbeweging en het Halle-Vilvoorde Komitee om uit protest tegen de niet-splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te weigeren zitting te nemen in een stem- of telbureau voor de Europese verkiezingen. Dat zijn er dus al meer dan de 20 dienstweigeraars die werden geteld bij het afsluiten van de actie voor de federale verkiezingen van vorig jaar.

Belga

Omdat de organisatie van de verkiezingen voor de Waalse en Frans-Brusselse Europese lijsten in Vlaanderen ongrondwettelijk is weigeren de betrokken dienstweigeraars hieraan hun medewerking te verlenen. Eind april sprak het hof van beroep te Gent een vrouw vrij die vorig jaar om die reden geweigerd had te zetelen. Hetzelfde hof behandelt op 1 juni het beroep dat een andere vrouw instelde tegen een eerdere veroordeling.

Beide organisaties schrijven het succes van de huidige actie niet alleen toe aan de vrijspraak, maar ook aan de actualiteit van het dossier over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en "de stijgende ergernis van de Vlamingen over deze ongrondwettige toestand". Vooral in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hebben zich tot dusver al veel dienstweigeraars aangemeld. Onder hen bevinden zich ook voorzitters van stem- en telbureaus.

Nu in het nieuws