Volmachtformulieren verkiezingen beschikbaar op internet

Kiezers die niet aan de regionale en Europese verkiezingen kunnen deelnemen en iemand anders in hun plaats willen laten stemmen, kunnen via het internet volmachtformulieren downloaden en zelf uitprinten.

Belga

Dat maakte staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne vrijdag bekend.

Van Quickenborne verwacht dat ook bij de verkiezingen op 13 juni weer vele tienduizenden kiezers niet zelf zullen kunnen deelnemen, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of omdat ze als student midden in de blokperiode zitten.

In het kader van een goed werkende democratie is het echter belangrijk dat iedereen die niet zelf aanwezig kan zijn, zo gemakkelijk mogelijk iemand anders in zijn of haar plaats kan laten kiezen via het systeem van volmacht, aldus Van Quickenborne. Daarom nam hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael het initiatief om volmachtformulieren ter beschikking te stellen op de federale website

. Burgers kunnen er de volmachtformulieren eenvoudig downloaden en zelf uitprinten.

Op de website staat ook wat men precies moet doen om op een correcte en eenvoudige wijze een volmacht te verlenen. Ook wie een volmacht krijgt, kan er te weten komen welke documenten precies aan de voorzitter van het stembureau moeten worden overhandigd, aldus Van Quickenborne. Wie geen toegang heeft tot het internet kan het volmachtformulier natuurlijk nog altijd afhalen bij het gemeentebestuur.