Federale kopstukken bij sp.a/Spirit

Zowel de sp.a als Spirit trekken met hun federale kopstukken naar de Vlaamse verkiezingen. Beide partijen zagen daarnaast hun rangen versterkt door een aantal nieuwkomers, met onder meer gewezen politiecommissaris Flor Koninckx, ex-BBL-topman Bart Martens en een aantal groenen die Groen! ruilden voor het kartel.

Belga

Net zoals bij andere partijen zeggen een rist sp.a'ers en Spiritisten de politiek na 13 juni vaarwel. Bekendste is Vlaams minister Paul Van Grembergen (Spirit).

Begin maart raakte bekend dat het gezicht van het VRT- verkeersprogramma "Kijk Uit" Flor Koninckx in de politiek stapt. De gewezen politiecommissaris wil vanuit het Vlaams Parlement de strijd voor meer verkeersveiligheid voortzetten. Hij is eerste opvolger in Vlaams-Brabant en is dus zo goed als zeker van zijn zitje.

Ander nieuw gezicht bij de Vlaamse socialisten is gewezen topman van de Bond Beter Leefmilieu Bart Martens. Ook hij komt - als vierde op de lijst in Antwerpen - zo goed als zeker in het Vlaams Parlement terecht. Martens moet de kiezer ervan overtuigen dat de sp.a ook een groene partij geworden is.

Nadat duidelijk wordt dat Groen! niet wil weten van een kartel met sp.a/Spirit - ook niet in Limburg - keren een aantal groenen hun partij de rug toe en kloppen ze bij Steve Stevaert aan. Dat is het geval voor ex-Vlaams minister Ludo Sannen (tweede op de lijst) en een reeks andere Limburgse groenen, zoals senatrice Jacinta De Roeck.

Nu in het nieuws