Nieuwe namen op lijsten CD&V-N-VA-kartel

De CD&V-fractie in het Vlaams Parlement zal na de verkiezingen van 13 juni fors vernieuwd zijn. Dat uit zich ook bij de lijsttrekkers, waar jonge kandidaten als Inge Vervotte (Antwerpen) en Joke Schauvliege (Oost-Vlaanderen) hun kans krijgen.

Belga

Kartelpartner N-VA mikt op vijf zetels. Met Jean-Luc Dehaene als Europees lijsttrekker gaat CD&V de directe concurrentie aan met premier Guy Verhofstadt.

CD&V-voorzitter Yves Leterme, die de lijst in West-Vlaanderen trekt voor zijn N-VA-collega Geert Bourgeois, had bij zijn aantreden aangekondigd een tiental nieuwe CD&V-parlementsleden in het Vlaams Parlement te zullen loodsen.

Dat zullen er meer zijn want de vernieuwing van de lijsten gaat bij CD&V gepaard met het afhaken van een tiental 50-plussers, die zich geen kandidaat meer stellen. Onder hen bevinden zich onder meer voormalig minister Wivina Demeester, Gilbert Vanleenhove, jarenlang voorzitter van de commissie onderwijs, en Johan De Roo, ondervoorzitter van het parlement.

Ook Eddy Schuermans en Ingrid Van Kessel haken af. De terugkeer van Sonja Becq is dan weer onzeker omdat ze slechts de eerste opvolgersplaats in Vlaams-Brabant kreeg. Ook Bart De Smet (lijstduwer in Antwerpen) zal moeten vechten om zijn zetel te behouden.

Nu in het nieuws