België verdubbelt troepenmacht in Kaboel

België zal vanaf augustus zes maanden lang zijn bijdrage aan de Internationale Veiligheidstroepen in Afghanistan (ISAF) verdubbelen.

Belga

Dat heeft premier Guy Verhofstadt donderdag bevestigd in Kaboel, ter gelegenheid van zijn eerste bezoek aan het land, 2,5 jaar na de omverwerping van het Talibanregime.

Naast een verdubbeling van het aantal militairen in Afghanistan is België ook van plan een C-130 Hercules-vrachtvliegtuig in te zetten, vermoedelijk vanaf juni. De NAVO is op zoek naar extra middelen om de uitbreiding van haar troepen buiten Kaboel te verzekeren. De organisatie staat sinds augustus vorig jaar aan het hoofd van de ISAF-vredesmissie. De NAVO heeft daarvoor vooral nood aan meer helikopters, transportvliegtuigen en medisch en logistiek materiaal.

Vanaf 11 augustus lost het Eurocorps, waarvan België deel uitmaakt, Canada af aan het hoofd van de ISAF. De Europese troepenmacht, waaraan ook Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje bijdragen, neemt voor zes maanden het militaire commando op zich van de vredesoperatie.

ISAF is een troepenmacht onder VN-mandaat en NAVO-bewind, bestaande uit een 6.500-tal manschappen. Karzaï bedankte de premier voor de Belgische steun aan de vrede en de wederopbouw van het land, dat 23 jaar lang werd verscheurd door oorlogen.