Mogelijk duizenden Britten besmet met Creutzfeldt-Jakob

Duizenden Britten zijn mogelijk zonder het te weten drager van de menselijke variant van de gekkekoeienziekte (de nieuwe vorm van Creutzfeldt-Jakob of nCJ), zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerde studie. Het aantal besmettingen van deze dodelijke hersenziekte zou dus veel hoger zijn dan gedacht.

Belga

Wetenschappers van het Plymouth's Derriford Hospital onderzochten bij routine-operaties 12.674 stalen van de amandelen of blindedarm van patiënten. In drie gevallen bleek die zonder het te beseffen drager van de menselijke variant van de gekkekoeienziekte.

Als de cijfers worden geëxtrapoleerd op de volledige Britse bevolking, zouden er 3.800 Britten besmet zijn, stellen de onderzoekers. Ze geven toe dat de cijfers "voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd", maar waarschuwen tegelijk "om het probleem niet te onderschatten".

De onderzoekers wijzen erop dat de ziekte nCJ niet aan een terugval bezig is. Het feit dat heel wat mensen zelfs zonder het te beseffen drager zijn van de ziekte, verhoogt het risico op besmetting via bijvoorbeeld chirurgische instrumenten, bloedtransfusies of donortransplantaties.

Het Britse Agentschap voor Gezondheid heeft een omvangrijk onderzoeksprogramma naar nCJ aangekondigd. Zo'n 100.000 stalen van verwijderde amandelen zullen worden onderzocht.

In Groot-Brittannië zijn al 141 personen gestorven aan de nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob. De hersenziekte, waarbij microscopisch kleine holten in de hersenen worden gevormd, dook negen jaar geleden voor het eerst op.

Nu in het nieuws