Veel favorieten voor één Gouden Palm

*Zaterdag wordt in Cannes de begeerde Gouden Palm uitgereikt en het belooft er spannend aan toe te gaan. Het 57e internationale filmfestival, dat werd gekenmerkt door stakingen, grote sterren en enkele controversiële films, is van beduidend betere kwaliteit dan de vorige editie en mede daardoor is er niet dadelijk sprake van een uitgesproken favoriet.

Belga

De filmjury, voorgezeten door Quentin Tarantino die zelf in 1994 de Gouden Palm won met 'Pulp Fiction', krijgt het niet gemakkelijk, zoveel is zeker. Hier en daar worden wel een aantal kanshebbers naar voren geschoven, zoals de politieke film 'Fahrenheit 9/11' van de Amerikaan Michael Moore over de overeenkomsten tussen president Bush en de Bin-Laden-familie, die van het publiek een staande ovatie kreeg van 15 minuten. Daarnaast werd ook 'Diarios de Motocicleta' van de Braziaan Walter Salles ('Central do Brasil') over de jeugd van Che Guevara erg gesmaakt door het publiek. Op het internet circuleert vooral de animatiefilm 'Shrek-2' als mogelijke winnaar.

Er wordt ook veel verwacht van '2046' van het Hongkongse wonderkind Wong Kar-wai ('In the mood for Love'), 'Daremo shiranai' (Nobody Knows) van de Japanner Kore-Eda Hirokazu (maker van het wonderbaarlijke 'After Life') , 'La vie est un miracle' van Servische tweevoudige Palmwinnaar Emir Kusturica, 'Old Boy' van de Zuid-Koreaan Park Chan-wook en 'Comme une image' van de Française Agnès Jaoui, dat vooral bewierookt wordt door de Amerikaanse pers.

De andere films die meedingen naar de Gouden Palm zijn 'Clean' van Olivier Assayas (Frankrijk), 'Exils' van Tony Gatlif (Frankrijk), de remake van 'The Ladykillers' van Joel en Ethan Coen (VS), 'La femme est l'avenir de l'homme' van Hong Sang-soo (Zuid-Korea), 'The life ans death of Peter Sellers' van Stephen Hopkins (GB), 'La nina santa' van Lucrecia Martel (Argentinië), 'Inosensu' (Innocence) van Oshii 'Avalon' Mamoru (Japan), 'Le conseguenze dell'amore' van Paolo Sorrentino (Italië), 'Tropical malady' van Apichatpong Weerasethakul (Thailand), 'Die fetten Jahre sind vorbei' van Hans Weingartner (Duitsland) en 'Monovino' van Jonathan Nossiter (VS).

Wat de uiteindelijke uitslag betreft, is het voorlopig dus koffiedik kijken. Hoewel de eerste acht films al vaak over de tong gingen, blijft de kans bestaan dat één van de andere elf films in competitie met de Gouden Palm gaat lopen. Zaterdag weten we hoe dan ook wie Gus van Sant ('Elephant') in het rijtje winnaars van vorige jaren opvolgt.

Nu in het nieuws