Dierentuin Rafah mist tijger na Israëlische inval

Een onthoofde struisvogel, dode kippen, resten van een pauw en een geit. Op de grond van wat de dierentuin van het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah was, liggen de kadavers, met vliegen in zwermen eromheen. Mohammed Jumaa, de eigenaar van de dierentuin, wijst de schuldige aan: het Israëlische leger. Met bulldozers drongen de militairen de dierentuin binnen, waar ze kooien en rennen vernielden. Tientallen dieren konden ontsnappen, veel andere overleefden de Israëlische inval niet.

AP Ned

De overgrote meerderheid van de dieren is dood of ontsnapt, zegt Jumaa. "De pijn die ik nu voel is met geen pen te beschrijven", zegt hij. "Dit alles maakt deel uit van de legerplannen om Rafah te verwoesten, met zijn gebouwen, mensen en zelfs zijn dieren."

Inwoners van het kamp komen kijken wat er van de dierentuin over is. Ooit was het een van de weinige plaatsen van vertier in het kamp, nu is er weinig meer van over. Een kleine jongen duikt weg en bedekt zijn oren zodra hij in de verte geweervuur hoort, net als hij tussen de dode en half begraven vogels loopt.

Een pony, een paar honden en enkele tientallen papegaaien hebben het Israëlische legeroptreden overleefd. Tientallen dieren zijn zoek. Een tijger, circa 55 Afrikaanse en Amerikaanse papegaaien en een aantal slangen, wasberen en apen zijn zoek. De kangoeroe was ook ontsnapt, maar is door omwonenden gevangen en teruggebracht.

Het Israëlische leger onderzoekt wat zijn militairen in de dierentuin hebben aangericht. De dinsdag ingezette legeroperatie in Rafah is erop gericht smokkeltunnels naar Egypte bloot te leggen. Langs die tunnels zouden Palestijnse extremisten wapens aangeleverd krijgen. Bijna veertig Palestijnen zijn de afgelopen dagen omgekomen in het geweld.

Volgens Jumaa hebben de militairen met opzet ook in de dierentuin vernielingen aangericht. "De zoo was duidelijk gemarkeerd met tekens en vlaggen", zegt hij. "Dieren zijn doodgeschoten en kooien vernield, expres."

Nu in het nieuws