Olieprijs daalt op vooravond Opec-bijeenkomst

De hoge olieprijzen zijn vrijdag licht gedaald. Dat gebeurde op de vooravond van een informele bijeenkomst van de Organisatie voor olie-exporterende landen (Opec), zaterdag in Amsterdam.

Belga

De prijs voor een vat ruwe olie, afkomstig uit de Noordzee, werd vrijdag in Londen bijna een dollar goedkoper, tot 37,05 dollar. In New York kostte ruwe olie voor levering in juni nog 40,60 dollar per vat, tegen 41,50 dollar donderdag.

Vertegenwoordigers van de olie-exporterende landen (Opec) komen zaterdag in Amsterdam bijeen. Op deze informele ontmoeting zal het voorstel van Saoedi-Arabië om de productiequota's met 1,5 miljoen vaten per dag te verhogen, worden besproken. Maar analisten waarschuwen voor het geringe effect op de olieprijs: nu reeds worden de opgelegde quota's overschreden.

Dit jaar werd ruwe olie al een kwart duurder. Oorzaak is de gestegen vraag in snel groeiende economieën zoals India of China. Maar ook in de VS is de vraag naar brandstof hoger dan het aanbod.

Daarbovenop komt dat de Opec-landen, met uitzondering van Saoedi-Arabië, al aan zowat het maximum van hun capaciteit zitten. Vanuit Irak valt de levering van ruwe olie dan weer tegen.

Nu in het nieuws