Gentse theatergezelschappen verspreiden 8.000 "verkiezingsaffiches"

Twee Gentse theatergezelschappen volgen het voorbeeld van de politieke partijen en zullen op zaterdag 29 mei in Gent 8.000 "verkiezingsaffiches" plakken en ronddelen. Op de affiches prijken geen kandidaten van een bestaande politieke partij, maar foto's en andere afbeeldingen, bedoeld om de Belgische integratiepolitiek onder vuur te nemen.

Belga

Behalve de slogan "Stem 72" en het rood te kleuren bolletje, staat op een van de affiches bijvoorbeeld een foto van een zwarte rug met een Arabisch opschrift. "Ik ben zeer gelukkig hier in België", vertaalt Dominique Willaert van Victoria Deluxe. Het Gentse theatergezelschap werkte dit seizoen met allochtonen, voornamelijk politieke vluchtelingen, en heeft samen met het Nieuwpoorttheater de affiches gemaakt.

Op een andere affiche is een abstracte tekening van een menselijk bovenlijf te zien, met op de plaats van het hoofd een uitvergrote vingerafdruk. Voor nog een andere affiche poseerde een Indische vrouw in jachtoutfit, tweeloop in de hand en dood gevogelte aan de muur.

"Stem 72" is behalve een artistiek ook een politiek statement, "een statement ter attentie van de klassieke politieke partijen die in de dagdagelijkse isolatie, discriminatie en uitsluiting van heel wat stemlozen geen graten zien", aldus Willaert.

Tweeënzeventig is overigens een willekeurig gekozen getal zonder dubbele bodem. De organisatoren hebben het over "een stadspartij voor politieke fictie". "Deze fictieve partij wil aan iedere stadsbewoner algemeen stemrecht verlenen", aldus Willaert. "En het wil mythes en regeringsbeloftes over integratie doorprikken". "De regering maakt mensen van buitenlandse afkomst bijvoorbeeld wijs dat als ze Nederlands spreken, ze dan een volwaardige kans hebben op een job".

De organisatoren beloven dat ze de plakborden van de politieke partijen ongemoeid zullen laten en dat ze hun affiches op de toegankelijke, commerciële borden zullen hangen. De talloze organisaties in Gent en de Gentenaars zelf zullen gevraagd worden om de affiches voor hun raam te hangen.

Nu in het nieuws