Sherpa in acht uur van basiskamp naar top Mount Everest

Een Nepalese sherpa heeft het record van de snelste beklimming van de Mount Everest met twee uur scherper gesteld. Acht uur en 10 minuten nadat hij het basiskamp had verlaten stond hij op de hoogste top ter wereld, meldden de plaatselijke autoriteiten vrijdag.

Belga

Sherpa Pemba Dorji (26) verbeterde het record van de 36-jarige sherpa Lakpa Gelu die op 26 mei 2003 10 uur en 46 minuten over de beklimming had gedaan, aldus een verantwoordelijke van het ministerie van Toerisme.

Het vorige persoonlijk record van Pemba stamt van 23 mei 2003 toen hij in 12 uur en 46 minuten naar boven klom, maar drie dagen later was hij het record kwijt aan Lakpa. Hij heeft dus zijn record terug.

De eerste twee mannen ooit op de top van de Mount Everest, Sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay, hadden meer dan zeven weken nodig alvorens ze op 29 mei 1953 op de top stonden. Maar Hillary merkte vorig jaar op dat hij en zijn kompaan alles zelf hadden moeten doen en dat er in tegenstelling tot vandaag geen touw of ladders klaar hingen.

Overigens houdt een en ander niet in dat de beklimming van werelds meest legendarische berg niet zonder risico is. Een ervaren Zuid-Koreaanse klimmer stierf deze week bij de beklimming. Zijn lichaam werd donderdag gevonden. Twee anderen van de achtkoppige Koreaanse expeditie worden nog altijd vermist. Zij verdwenen op de terugweg van de top.

Nu in het nieuws