Ronde van België (5): Van Heeswijk ontsnapt aan massale valpartij

Max Van Heeswijk (US Postal) won vrijdag de derde etappe in de Ronde van België, een rit van 194 km van Knokke Heist naar Buggenhout. De Nederlander was in een spurt met zeven sneller dan de Est Janek Tombak en de Nederlander Bert Hiemstra. De zeven ontliepen een massale valpartij op ongeveer 900 meter van de eindmeet waarbij bijna het hele peloton betrokken raakte.

Belga

De Italiaan Gianluca Bortolami (Lampre) sprokkelde onderweg enkele bonificatieseconden en nam hierdoor de zwarte trui over van Geert Omloop (MrBookmaker), de leider vanaf de eerste dag.

Na een heel slappe start gooide Francesco Planckaert als eerste de stok in het hoenderhok, toen hij met Stefan Wijnands na ongeveer 50 km koers in de aanval trok. In schijfjes sloten daarna Bart De Spiegelaere, Kurt Hovelynck en de Nederlander Alain Van Katwijk aan. Tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen, na 108 km, telde het peloton een achterstand van meer dan negen minuten. Die grote groep versplinterde na de Bosberg en zestien renners zonderden zich af. Maar 20 km verder bracht Quick Step-Davitamon de twee groepen opnieuw samen.

De vijf leiders werden net na de top van de Putberg, de laatste helling van de dag met nog 57 km voor de boeg, gegrepen door een ontketende Jurgen Van Den Broeck. Wat later sloten er nog eens zeven renners aan: Axel Merckx, de Italiaan Matteo Carrara, Paul Van Hyfte, de Fransman Thomas Voeckler, Sebastien Rosseler, de Est Janek Tombak en de Nederlander Maarten Den Bakker, zodat we dertien leiders kregen.

Vijftien km voor de aanvang van de twee plaatselijke ronden, van elk twaalf kilometer, in Buggenhout zette Rosseler het op een lopen. Hij pakte nooit meer dan een minuut voorsprong. Tijdens de laatste spurt voor de rushes verkeek leider Geert Omloop zich volledig in een bocht, waardoor Bortolami met alle gemak de bonificatieseconden kon sprokkelen en meteen ook de zwarte leiderstrui afsnoepte van de nationale kampioen. Op goed vijftien km van de eindmeet was de hergroepering weer compleet. Nico Mattan trachtte net als daags voordien de aangekondigde massaspurt te ontlopen, maar op vier km van de finish was ook zijn rijk uit. De Brit Roger Hammond ging dan voor het peloton uitrijden en kreeg steun van de Fransman Voeckler.

Op 900 meter voor de eindmeet gebeurde het dan: de Nederlander Stefan Van Dijk smakte tegen de grond. Hij sleepte in zijn val bijna het hele peloton mee. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep van zeven renners die mochten spurten voor de eindzege. Daarin was Van Heeswijk dus de beste.

Zaterdag staat 's ochtends een individuele tijdrit over 13 km in de straten van Mechelen op het programma. 's Namiddags volgt een korte rit in lijn met start en aankomst in Mechelen.

Nu in het nieuws