Steinerschooltje in Brakel moet dicht

In Zegelsem, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Brakel, wordt een Steinerschooltje met sluiting bedreigd. De eigenaar van het schoolgebouw aan de Leierwaarde heeft het huurcontract opgezegd en de vzw die het schooltje runt, heeft niet het geld om het pand te kopen. Dat zegt Jean-Luc De Ceuster, bestuurslid van de vzw Werkgroep Steinerschool Vlaamse Ardennen. Hij heeft twee kinderen die in Zegelsem school lopen.

Belga

De Steinerschool aan de Leierwaarde is gefuseerd met drie andere Vlaamse Steinerscholen en werd in het schooljaar 1999-2000 opgericht door een aantal ouders uit de streek. De ouders hadden expliciet voor Steineronderwijs gekozen, maar wilden liever niet dagelijks naar Gent of Aalst rijden.

Dit schooljaar volgen er 24 leerlingen les in Zegelsem: 16 in de peuter- en kleuterklas en 8 in de twee eerste klasjes van de lagere school. "Wij zijn een beginnend schooltje. Vorig schooljaar zijn we begonnen met de onderbouw van het lager onderwijs en volgend schooljaar zouden we ook een derde leerjaar inrichten", zegt De Ceuster. "Als het schooltje in september dicht moet, staan behalve de leerlingen, ook twee voltijdse en twee halftijdse leerkrachten op straat", zegt hij.

"De vzw kan het schoolgebouw niet kopen. Er zijn nog veel onkosten aan en de eigenaar vraagt meer dan 11 miljoen oude Belgische 272.682 franken (272.682 euro)", zegt Steven De Backer, die ook twee kinderen heeft in de Steinerschool. Ook op subsidies voor de aankoop van het pand, kan de school de eerste jaren geen beroep doen.

Intussen zoeken de ouders ijverig naar een ander gebouw in de Vlaamse Ardennen. Want behalve de typische aanpak van het Steineronderwijs, is ook de lokale inplanting van de school voor hen van tel. "We zoeken naar iets met de uitstraling van een schoolgebouw in de regio Oudenaarde-Zwalm-Zottegem, zelfs al kunnen we er maar tijdelijk terecht, in afwachting van subsidies voor de aankoop".

De eigenaar van de Leierwaarde wil volgens De Ceuster zijn pand terug om het daarna te verkopen. "Hij had het eerst gekocht om zelf in te wonen, maar nu wil hij af van het gebouw. Aan zo'n huis zijn natuurlijk veel kosten en al die jaren heeft hij er weinig of niets in geïnvesteerd". Voorlopig hebben de ouders geen uitzicht op een ander schoolgebouw.