Turkse president akkoord met hervormingen

De Turkse president Ahmet Necdet Sezer is vrijdag akkoord gegaan met de afschaffing van de omstreden staatsveiligheidsrechtbanken en enkele andere hervormingen die de regering wil doorvoeren om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

AP Ned

De staatsveiligheidsrechtbanken, semi-militaire tribunalen met vergaande bevoegdheden, hebben duizenden vonnissen uitgesproken tegen Koerdische verdachten die beschuldigd werden van het steunen van separatistische bewegingen. De tribunalen zijn een overblijfsel van de militaire dictatuur. Hun opheffing werd twee weken geleden al goedgekeurd door het parlement.

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan zet alles op alles om eind dit jaar een positief antwoord te krijgen op het verzoek om de onderhandelingen over toetreding tot de EU te openen. De Turkse regering is in hoog tempo bezig met het doorvoeren van politieke en sociaal-economische hervormingen om te voldoen aan de door Brussel gestelde voorwaarden.

Het Europees Parlement uitte begin vorige maand echter forse kritiek op het Turkse hervormingsbeleid. Ankara heeft volgens het Europarlement onvoldoende van de aanbevelingen die de EU de afgelopen jaren heeft gedaan omgezet in wetgeving of beleid. Vooral de invloed van het leger op de politiek zou verder moeten worden teruggebracht. Ook de Europese Commissie sprak zich in haar laatste analyse negatief uit over de Turkse hervormingen.

Nu in het nieuws